Verlichting snelwegen in de nacht gedoofd

Binnenkort gaan de lichten van 21.00 tot 05.00 uur uit. Op drukke wegen en op knooppunten worden de lichten om 23.00 uur gedoofd. Op plekken met specifieke kenmerken, bijvoorbeeld een scherpe bocht of een korte invoegstrook, blijven de lampen branden. Dat geldt ook voor tunnels.

Verder laat Rijkswaterstaat aannemers op sommige wegen ook overdag werken in plaats van alleen ‘s nachts, of kunnen die ‘s avonds een uur eerder beginnen. Dat zal leiden tot meer files, aldus Rijkswaterstaat.

De instantie gaat verder verder bezuinigen op het maaien van bermen, op advertenties waarin werkzaamheden worden aangekondigd en op voorzieningen voor schippers op de binnenvaart.

Rijkswaterstaat moet tot en met 2020 in totaal 1,64 miljard euro bezuinigen.

De ANWB zegt te begrijpen dat er bezuinigd moet worden, maar vindt dat er eerst moet worden gekeken naar alternatieven voor het ‘s nachts uitschakelen van de verlichting. Een woordvoerder verwijst onder meer naar het gebruik van spaar- en ledlampen in huishoudens. ,,Je moet kijken of je via innovatie de bezuinigingen kan verzachten. Dit wensen we niet zonder meer te accepteren. Verlichting is goed voor de verkeersveiligheid.”

Het overdag aan de weg werken is slechts nieuws voor de weggebruiker, vindt de ANWB verder. ,,Je ziet nu al dat elke verstoring van het wekennetwerk, door spoedreparaties bijvoorbeeld, onmiddellijk leidt tot files.” Hij zegt dat de ANWB graag wil meedenken over alternatieven voor de maatregelen.

Via: rtl(Z)