Automobilisten reageren goed op sirene via radio

Ambulances, brandweer en politie moeten via de radio automobilisten kunnen waarschuwen dat ze er aan komen. Dat wil de Tweede Kamer.

Nu is er nog een verbod op het onderbreken van het FM-signaal. Maar uit een proef in onder meer Rotterdam blijkt dat de meeste weggebruikers goed reageren op de sirene via de autoradio.

Bij veertig politieauto’s, brandweerwagens en ambulances is al een zendertje ingebouwd. CDA, PvdA en VVD willen het systeem nu landelijk toestaan, het wordt niet verplicht. De hulpdiensten moeten het systeem wel zelf betalen.

Experiment
Oktober vorig jaar startte het vier weken durende experiment van Rijkswaterstaat. Daaruit bleek al dat het de hulpdiensten een stuk beter werden opgemerkt.

Personenauto’s zijn namelijk steeds beter ge√Įsoleerd en de geluidsinstallaties worden ook steeds beter. Daardoor horen automobilisten pas op het laatste moment de sirenes van hulpdiensten. De Flister, zoals het apparaat heet,¬†onderbreekt binnen een straal van 300 tot 400 meter radioprogramma’s en zendt in plaats daarvan een noodsignaal uit.

Oktober vorig jaar reed TV Rijnmond mee tijdens een proefrit

Via: RTV Rijnmond