Kenteken-app verraadt veel

Stel: u ziet een mooie tweedehands auto te koop op internet. U belt de eigenaar en maakt een afspraak om de auto te bekijken. Bij uw aankomst ziet u dat de auto er in het echt net zo prachtig uit ziet als in de advertentie. Maar zitten er geen addertjes onder het gras?

Een tweedehands auto kopen lijkt soms een beetje op een loterij. U weet eigenlijk nooit precies waar u mee thuiskomt. Wat een maand geleden nog een perfecte, glimmende wagen leek, blijkt nu een levensgevaarlijk wrak te zijn.

Gelukkig biedt de moderne technologie steeds meer manieren om het kopen van tweedehands auto’s gemakkelijker en veiliger te maken. Het is een fluitje van een cent om op het internet het gewenste merk, model, de motorinhoud en te betalen prijs in te voeren. U krijgt dan alle te koop staande auto’s te zien die aan uw wensen voldoen, zodat u niet meer door lange pagina’s advertenties in de krant hoeft te zoeken. Ook contact met verkopers en/of dealers is een stuk eenvoudiger dankzij moderne technologieën als e-mail.

Het is nu veel gemakkelijker geworden om erachter te komen of het model dat u overweegt wel een goede keuze is. Zo zijn er talloze websites en forums waarop gebruikers hun problemen, meningen en andere zaken in verband met een bepaald automodel delen. En het zoeken van uitgebreide tests in de vakpers is tegenwoordig eenvoudig een kwestie van het invoeren van de merk- en modelnaam in een zoekmachine.

Sinds kort kan het nog specifieker en kunt u op internet gegevens vinden over niet alleen uw gewenste model, maar ook het specifieke exemplaar dat u op het oog hebt. En dat kan zelfs ter plekke waar u de auto ziet staan. U haalt uw mobiele telefoon uit uw binnenzak en voert het kenteken in. De software op de telefoon stuurt deze via de 3G-internetverbinding naar een server van de Rijksdienst voor het Wegverkeer en even later verschijnen op uw scherm alle details die u moet weten over de auto: motorinhoud, brandstofverbruik, bijtelling, noem maar op. Maar ook bijvoorbeeld of de auto bij een ongeval betrokken is geweest, total-loss is verklaard of betrokken was bij een misdrijf. De RDW biedt – tegen betaling – een applicatie aan voor Android-telefoons en iPhone. Andere organisaties, zoals BOVAG, hebben zelfs een gratis app. Ze geven u alle informatie die van belang kan zijn bij het aanschaffen van een tweedehands auto, zoals de gangbare marktprijs van het betreffende model uit het betreffende jaar en de laatst afgelezen kilometerstand.

De iPhone-app van het RDW kost 1,59 euro. Overigens kunnen dezelfde gegevens ook gratis via internet geraadpleegd worden: https://ovi.rdw.nl/

Via: Dagelinks