Volvo wil elektrische C30 draadloos opladen

Volvo werkt aan een inductielaadsysteem. Daarmee moet de komende C30 Electric draadloos te zijn op te laden.

Volvo werkt aan een techniek waarbij de komende C30 Electric draadloos kan worden opgeladen. Daarbij krijgen ze hulp van het Belgische Flanders Drive, waar het startschot is gegeven voor het project dat Continuous Electric Drive heet. Ook busbouwer Van Hool, tramproducent Bombardier en twee Belgische staatsbedrijven zijn betrokken bij het project.

Het draadloze oplaadsysteem bestaat uit een oplaadplaat die bijvoorbeeld in de garagevloer van een bezitter wordt geplaatst. Daarin zorgt een spoel voor een magnetisch veld. Als de EV op de plaat wordt geparkeerd, zet een spoel in de bodem van de auto de straling om in wisselspanning. Een omvormer in de auto zorgt vervolgens dat de wisselstroom wordt omgezet in gelijkstroom. Zo wordt de accu snoerloos opgeladen.

Met de nieuwe techniek moet een compleet lege accu binnen een uur en twintig minuten kunnen worden opgeladen. In het geval van de Volvo C30 betekent dat een actieradius van 150 kilometer. De levering van de eerste 250 exemplaren van de Volvo C30 Electric heeft volgens planning plaats in de tweede helft van dit jaar.

Via: NU.nl