Je persoonlijke points of interest (POI) database maken

Elk navigatie systeem heeft wel een database met POI’s (Points Of Interest). De meeste systemen hebben de mogelijkheid om eigen POI’s te importeren. Deze import optie maakt het mogelijk om je eigen POI-database te maken en in te lezen in het naviagatie systeem. Veelal worden de bestandsformaten csv en gpx ondersteund.

Hieronder zal ik uitleggen hoe je een csv-bestand aanmaakt en hoe je deze indien nodig kunt converteren naar een gpx-bestand. Als eerste moet je een csv-bestand aanmaken met daarin de juiste gegevens. Op elke regel van het bestand staat informatie over de POI. In dit voorbeeld zullen we de POI ‘Checkpoint Charlie’ gaan aanmaken. Het csv-bestand ziet er als volgt uit:

5.4148000,52.6363700,"Checkpoint Charlie"

Als eerste wordt longitude getoond, gevolgd door latitude. De regel wordt afgesloten door de omschrijving van de POI. De lon/lat coördinaten kunnen eenvoudig m.b.v. Google Maps worden bepaald. Klik met de rechter muisknop op een positie op de kaart en kies voor ‘Markering met lengte- en breedtegraad plaatsen’, waarna de coördinaten worden getoond.

Nadat het csv-bestand is aangemaakt is het klaar voor gebruik.

Converteren

Ondersteund jou navigatie systeem niet direct csv-bestanden, dan moet het bestand nog worden geconverteerd naar een gpx-bestand. Er zijn meerdere websites die het converteren kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld: GPS Visualizer of GPS Data Team.

Hieronder zal ik aan de hand van de site van GPS Data team laten zien hoe een gpx-bestand is aan te maken. Ga naar de page voor het converteren van CSV naar GPX.

In dit scherm kun je het aangemaakte csv-bestand openen of de inhoud in het tekst vak kopiëren. Druk vervolgens op ‘Start POI Visualizer and Geocoder’.

Kies vervolgens voor ‘GPX’ of ‘GPXx’ om het gpx-bestand aan te maken.

Opmerking: In mijn eigen auto (met Volvo Sensus systeem) moest ik kiezen voor ‘GPXx’ aangezien het ‘GPX’ bestand niet werd herkend.

POI Editor

Op de site van ‘GPS Data Team’ is ook een handige POI editor te vinden. Het handige van deze editor is dat de POI’s op een kaart kunnen worden getoond, zodat je zeker weet dat je de juiste coördinaten hebt gekozen.

Via deze pagina is het ook mogelijk om de gegevens op te slaan als gpx-bestand.