Er zijn ontzettend veel verschillende autoverzekeringen. Zo heb je een unive autoverzekering, maar heb je bijvoorbeeld ook een van Ohra, en van nog veel meer organisaties. De juiste autoverzekering uitzoeken kan nog een behoorlijke klus zijn. Het is wel belangrijk dat je dit goed doet. Je bent in Nederland namelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten zodra de auto op je naam staat, anders mag je de weg niet op. De verzekering die je in ieder geval moet afsluiten is de WA-verzekering. Zo kan je altijd de schade van iemand anders betalen, als je dit veroorzaakt hebt.

De verplichte of uitgebreide verzekering?

Een autoverzekering is niet goedkoop. De goedkoopste optie is om alleen een WA-verzekering af te sluiten, de verplichte optie. Als je schade rijdt bij iemand anders, zal de verzekeraar daarvoor betalen, maar de schade aan je eigen auto wordt niet vergoed bij een WA-verzekering. Als je behoefte hebt aan wat meer zekerheid kan je ook een WA+ verzekering afsluiten. Daarbij wordt deels de schade aan je eigen auto vergoed, als dit komt door hagel, storm, brand of diefstal. Deze verzekering kost wel meer geld. Hoe beter verzekerd jij wilt zijn, hoe meer je premie kost en hoe meer risico de verzekeraar loopt door jou, hoe meer geld je premie kost.

Vergoeding van letsel en schade aan waardevolle spullen

Als aanvulling op je WA-verzekering kan je ook een inzittendenverzekering afsluiten. Bij deze verzekering zijn alle inzittenden van de auto op dat moment verzekerd voor de gevolgen van letselschade. Overigens geldt dit niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Mocht je dus gewond raken en letsel oplopen in de auto, door een ongeluk, dan zijn jij en je inzittenden hiervoor verzekerd. Als bestuurder val je ook als inzittende en ben je dus ook verzekerd. Als je nooit met andere mensen in de auto zit, is het dus alsnog zinvol om deze verzekering af te sluiten. Naast letselschade worden ook waardevolle spullen gedekt als deze kapot gaan door een auto-ongeluk.