Versnellingsbaksloten: alles wat je erover moet weten

Een van de beste manieren om je bedrijfsbus of camper te beveiligen is door een versnellingsbakslot te laten installeren. Het is dan ook niet voor niets dat verzekeraars steeds vaker verplichten om een dergelijk slot in je voertuig te laten monteren. En op zich is dat ook niet zo vreemd. Uiteindelijk is namelijk iedereen erbij gebaat, zowel de verzekeraar als jijzelf.

Want voor de verzekeraar is het risico op inbraak en diefstal kleiner en voor jou resulteert de investering in een versnellingsbakslot vaak in een premieverlaging. En zelfs als dat niet zo is, is het nog steeds winst. Want zonder bus of camper wordt het lastig ondernemen of vakantie vieren, nietwaar?

Hoe werkt een versnellingsbakslot?

Een versnellingsbakslot vergrendeld de versnellingspook waardoor het niet meer mogelijk is om te schakelen. Het slot kun je met behulp van de bijgeleverde sleutel ontgrendelen en dient tijdens het rijden in het slot te blijven zitten. Geen zorgen, de sleutel zit niet in de weg. Je kunt hem namelijk omklappen.

Om het versnellingsbakslot weer te activeren dien je de sleutel te verwijderen. Dit is een prettige bijkomstigheid, omdat je op die manier altijd weet wanneer je bus of camper op slot staat. Een sleutel in je hand betekent immers ‘op slot’.

De installatie van een versnellingsbakslot

Het versnellingsbakslot wordt op een nette manier weggewerkt in je bus of camper, namelijk achter het dashboard. De montagebouten worden na de montage afgebroken, zodat het slot muurvast zit en praktisch niet open is te breken.

Een gecertificeerd bedrijf dat versnellingsbaksloten installeert geeft bij de installatie een certificaat af dat je aan de verzekeringen kunt overhandigen. Zo weet je dus zeker dat je een professioneel versnellingsbakslot in je voertuig hebt zitten en dat de montage door een professional is uitgevoerd.

Wat kost een versnellingsbakslot?

Dat verschilt per type camper/type bedrijfsbus. Natuurlijk spelen reiskosten en arbeidsloon van de monteur ook een rol. Ons advies is dan ook om bij twee partijen vrijblijvend een offerte aan te vragen zodat je een goed beeld krijgt van wat een eerlijke prijs is.

Houd daarbij niet alleen rekening met de prijs, maar ook met service. Sommige beveiligingsbedrijven bieden namelijk montage op locatie aan. Ook de garantievoorwaarden zijn de moeite waard om met elkaar te vergelijken. En natuurlijk is het van belang dat het slot altijd door een gecertificeerd bedrijf wordt geïnstalleerd.

 

 

Combineer een versnellingsbakslot met een motorkapslot

Wanneer je je voertuig optimaal wilt beveiligen is het aan te raden om een versnellingsbakslot met een motorkapslot te combineren. Een motorkapslot zorgt ervoor dat dieven de motorkap niet kunnen openbreken en waardevolle onderdelen, zoals bijvoorbeeld de accu, kunnen stelen.

Helaas is het zo dat het standaard motorkapslot dat aanwezig is bij campers en bussen relatief eenvoudig is open te breken. Een goed motorkapslot is dus van grote toegevoegde waarde voor het beveiligen van je voertuig. Daarom adviseren wij om een versnellingsbakslot en motorkapslot te laten installeren. En als je dat tegelijkertijd laat doen kun je vaak een mooie korting bedingen.